کاردانو چیست | بررسی کامل بلاک چین کاردانو، توکن ADA و آپدیتها
اگر برای شما این سوال ایجاد شده است که کاردانو چیست؛ با من همراه شوید تا در ابتدا با نسلهای مختلف بلاک چین آشنا شویم.
بلاک چین نسل اول، بیت کوین
بلاک چین بیت کوین، بلاک چین نسل اول است. عموما بلاک چینهایی با مکانیسم اجماع اثبات کار، بلاک چینهای نسل اول شمرده میشوند. این بلاکچینها به خاطر نوع خاص اجماع و لزوم حل مسئله ریاضی، بسیار امن شمرده میشوند و هک آنها به تبانی 51 درصد از شبکه نیاز دارد که با احتساب تعداد ماینرها، سختی شبکه و قدرت عملیاتی مورد نیاز تقریبا غیر ممکن است.
تنها اشکالی که این نسل از بلاک چین دارد، مقیاس پذیری است. شبکه بیت کوین برای تایید هر تراکنش، به حدود 10 تا 15 دقیقه زمان نیاز دارد و این کندی برای کاربران آزار دهنده است.
بلاک چین نسل دوم، اتریوم
بلاک چین اتریوم، از شناخته شدهترین بلاک چینهای نسل دوم و خالق ایده قراردادهای هوشمند، پروژههای دیفای، NFT، توکنهای ERC20 و … است.
مکانیسم اجماع این نسل، اغلب اثبات کار یا اثبات سهام میباشد. البته که اثبات سهام در این دسته محبوب تر است.
ویژگیهای بلاک چین نسل دو:
سرعت تراکنش
قرارداد هوشمند
پول قابل برنامه ریزی (Programmable money)
اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (DApps)
بلاک چین نسل سوم، کاردانو
نسل سوم بلاکچین با ایجاد پلتفرمهایی همچون EOS ،Cardano و Algorand روی کار آمد. چنین پروژههایی اغلب به دنبال دستیابی به مقیاس پذیری، امنیت و تمرکز زدایی هستند. کاردانو از سرآمدان بلاک چین نسل سه میباشد.
کاردانو چیست؟
کاردانو (Cardano) یکی از پروژههای موفق در بستر بلاک چین است که ارائه دهنده رمز ارز آدا (ADA) میباشد. این پروژه در سال 2017 و به عنوان یک ارز دیجیتال نسل سوم راه اندازی شد.
کاردانو در تلاش است تا مشکلاتی که در بلاک چین اتریوم و بیت کوین در حال حاضر وجود دارد را با ارائه یک بلاک چین پایدار تر و مقیاس پذیر حل کند. این مسئله بدین معناست که تراکنشها ایمنتر و سریعتر خواهند بود و استفاده از فناوری بلاک چین نیز با محیط زیست سازگاری بهتری خواهد داشت.
پروژه ارز دیجیتال کاردانو دارای پتانسیل بسیار بالایی بوده و یکی از آلتکوینهای آیندهدار محسوب میشود
کاردانو چگونه کار میکند؟
هدف کاردانو این است که پایدارترین پلتفرم بلاک چین از نظر زیست محیطی باشد. بر خلاف سیستم اثبات کار پر انرژی که در حال حاضر توسط بیت کوین و اتریوم استفاده میشود، کاردانو از یک مکانیسم اجماع اثبات سهام منحصر به فرد به نام Ouroboros استفاده میکند. (اتریوم نیز از طریق ارتقاء ETH2 به سمت سیستم اثبات سهام حرکت میکند.)
اثبات کار چیست؟
شبکههای ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز باید مطمئن شوند که درگیر دوبار خرج کردن نشدهاند. آنها برای انجام این کار، از «مکانیسم اجماع» استفاده میکنند. اولین مکانیسم اجماع ارزهای دیجیتال اثبات کار نامیده میشود که اولین بار توسط استخراج بیت کوین رایج شد.
اثبات کار به مقدار زیادی قدرت پردازشی نیاز دارد که توسط “معدنهای” مجازی در سراسر جهان برای حل کردن یک معمای وقتگیر ریاضی باهم رقابت میکنند.
در این سیستم، ماینر برنده میتواند بلاک چین را با آخرین تراکنشهای تایید شده بهروزرسانی کند و با مقدار از پیش تعیینشده ارز دیجیتال پاداش دریافت میکند.
اثبات سهام چیست؟
پییِرکوین (Peercoin) اولین ارز دیجیتالی بود که مدل اجماع اثبات سهام را در مقیاسی کامل اجرا کرد و اکنون پولکادات، ایاس، تزوس، کاردانو و دهها ارز دیجیتال بزرگ دیگر از اثبات سهام یا شکل تغییریافته آن استفاده میکنند. اتریوم بزرگترین ارز دیجیتالی است که تصمیم دارد از اثبات کار به اثبات سهام کوچ کند.
اثبات سهام با مصرف کمتر انرژی، آسیب کمتری به محیط زیست وارد میکند. این نکته در مقایسه با الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) که در بیت کوین به کار گرفته میشود، بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا اثبات کار نیازمند صرف انرژی قابلتوجهی است. علاوه بر این، اثبات سهام شبکه را مقیاسپذیرتر هم میکند و در زنجیرههای مبتنی بر این الگوریتم شاهد تراکنشهای ارزانتر و سریعتری خواهیم بود.
اعتبارسنجها
در بلاک چینهای مبتنی بر اثبات سهام، اعتبارسنجها انتخاب میشوند تا بلاک بعدی را بر اساس سهام خود تولید کنند. فرایند انتخاب، اغلب با توابع تصادفی انجام میشود تا بین اعتبارسنجها تبعیض وجود نداشته باشد. با این حال، هرچه اعتبارسنج سهام بیشتری داشته باشد، شانس بیشتری برای تولید بلاک بعدی خواهد داشت. سپس، بلاک ارائهشده توسط اعتبارسنجها به سایر همتایانشان سپرده میشود تا بلاک جدید را تأیید صلاحیت کنند و در صورت تأیید، بلاک جدید را به بلاک چین اضافه کنند
بلاک چین کاردانو
بلاک چین کاردانو به دو لایه مجزا تقسیم میشود: لایه تسویه کاردانو (CSL) و لایه محاسباتی کاردانو (CCL).
CSL حاوی دفتر کل حسابها و ماندهها است (و جایی است که تراکنشها توسط مکانیسم اجماع Ouroboros تأیید میشود). لایه CCL جایی است که تمام محاسبات برای برنامههای در حال اجرا بر روی بلاک چین – از طریق عملیات قراردادهای هوشمند – اجرا میشود.
ایده تقسیم بلاک چین به دو لایه، کمک به شبکه کاردانو برای پردازش بیش از یک میلیون تراکنش در ثانیه است.
توکن بومی کاردانو چیست؟
در 1 مارس 2021، بلاک چین کاردانو توانایی ایجاد توکنهای بومی را معرفی کرد. مانند توکنهای اتریوم – که با استانداردهای ERC20 و ERC21 میتواند شامل مواردی مانند NFT یا استیبل کوینهایی مانند USD Coin باشد – داراییهای بومی Cardano را میتوان در بلاک چین ایجاد و توزیع کرد و قادر به تعامل با قراردادهای هوشمند هستند.
اما برخلاف توکنهای مبتنی بر اتریوم، توکنهای بومی Cardano از طریق قرارداد هوشمند ایجاد نمیشوند. در عوض، آنها بر اساس معماری مشابه خود ارز دیجیتال ADA کار می کنند. طبق گفته بنیاد غیرانتفاعی کاردانو، این امر داراییهای بومی کاردانو را به «شهروندان درجه یک» در بلاک چین تبدیل میکند. معماری بومی آنها از نظر تئوری می تواند این توکنها را ایمنتر کند و هزینههای مربوط به تراکنشها را نیز کاهش دهد.
توضیح مختصری از تاریخچه کاردانو
کاردانو در سپتامبر 2017 به وسیله یکی از توسعه دهندگان اتریوم، چارلز هاسکینسون، راه اندازی شد. هدف کاردانو این است که یک پروژه نسل سوم بلاک چین (یا بلاک چین 3.0) باشد که بر پایه فناوری پیشگام بیت کوین (نسل اول) و اتریوم (نسل دوم) ساخته شده است. هدف کاردانو این است که یک پلتفرم قرارداد هوشمند بسیار مقیاس پذیر و کارآمد باشد.
مکانیسم اجماع Ouroboros بر اساس تحقیقات بررسی شده توسط تیمی از دانشمندان کامپیوتر و رمزنگاران از دانشگاه ادینبورگ، دانشگاه توکیو و سایر موسسات است. هدف آنها ایجاد یک شبکه غیرمتمرکز بود که بتواند تراکنشها را به روشی مقیاس پذیر و ایمن تأیید کند – در حالی که اطمینان حاصل شود که پلت فرم کاردانو تا حد ممکن از نظر انرژی کارآمد خواهد بود.
آدا چیست؟
ADA ارز رمزنگاری شده بومی پلتفرم کاردانو است. دلیل نامگذاری این رمزارز، آدا لاولیس، ریاضیدان قرن نوزدهم، است که اغلب به عنوان “اولین برنامه نویس کامپیوتر جهان” نامیده می شود.
توکنهای ADA به پلتفرم کاردانو سوخت میرسانند، مانند توکنهای ETH که سوخت پلتفرم اتریوم هستند. آنها برای پرداخت هزینههای تراکنش استفاده می شوند و توسط اعتبار سنجیها (و نمایندگان) که میخواهند در ازای کسب پاداش به حفظ امنیت و ثبات شبکه کمک کنند، مورد استفاده قرار میگیرند.
در آینده، ADA همچنین به عنوان یک توکن حاکمیتی استفاده خواهد شد که به دارندگان این امکان را میدهد تا در مورد تغییرات و ارتقاء پلتفرم کاردانو رأی دهند.
آینده کاردانو چیست؟
در سه ماهه دوم سال 2021، قرار است قابلیت قرارداد هوشمند بر روی پلتفرم کاردانو وارد شود. توسعه دهندگان همچنین اعلام کرده اند که بلاک چین در اواخر سال با قراردادهای هوشمند مبتنی بر اتریوم سازگار میشود – به طور بالقوه به آن اجازه میدهد طیف گسترده ای از برنامههای موجود را اجرا کند و به توسعه دهندگان اجازه میدهد تا با استفاده از زبان برنامه نویسی آشنا Solidity روی پروژههای کاردانو کار کنند.
کاردانو همچنین قصد دارد از طریق اجرای حکمرانی مبتنی بر جامعه و یک سیستم خزانهداری خودکار برای تأمین مالی آینده شبکه، کاملاً غیرمتمرکز شود.
نقشه راه کاردانو
نقشه راه بنیاد کاردانو از پنج جهت تشکیل شده است. هر یک از آنها نام رمز خود را دارند و موضوعات توسعهای خاصی را پوشش میدهند. این جهتها در بنیاد کاردانو «دوران» نامیده میشوند. هر دوره از نام یک شخصیت فرهنگی یا علمی مشهور گرفته شده است.
بایرون (بنیاد)
اولین گامهای ایجاد پروژه، ایجاد یک جامعه و جلب توجه مردم به آن. چند محصول در این دوره عرضه شد:
کوین ADA
پروتکل اجماع اوروبوروس
راه اندازی کیف پول Daedalus
شلی (تمرکززدایی و استیکینگ)
شعار رسمی آن این است که کاردانو را برای کاربران قدیمی و جدید، مفیدتر و ارزشمندتر کند.
رشد و توسعه شبکه با تمرکززدایی به عنوان هدف اصلی عصر. گره های بیشتری توسط اعضای جامعه کاردانو شروع به اجرا کردند، بنابراین کل سیستم کمتر متمرکز و آسیب پذیرتر میشود.
این آپدیت قابلیت استیکینگ را برای آدا فراهم میکند. کاربران میتوانند مقدار آدا خود را به استخرهای کاردانو انتقال داده و سود کسب کنند.
گوگن (قراردادهای هوشمند)
با افزودن یک تابع قرارداد هوشمند به بلاک چین، ساخت و اجرای dApps بر روی آن امکان پذیر خواهد بود. همچنین برنامه ریزی شده است تا قراردادهای هوشمند را به گونه ای اجرا کنند تا حتی توسط افرادی بدون پیشینه فنی یا دانش خاص به راحتی نگهداری شوند.
به عبارت ساده: dApps بیشتر – توکن های مبتنی بر ADA بیشتر – کاربران بیشتر – سود بیشتر برای همه.
آنها همچنین قصد دارند یک دفتر کل چند ارزی را در بلاک چین پیاده سازی کنند. این به ایجاد dAppهای متنوع تر، توکنهای بومی پشتیبانی شده و ارزهای دیجیتال کمک میکند.
باشو (مقیاس کردن)
روی عملکرد شبکه تمرکز کنید برنامههای در حال انجام برای معرفی زنجیرههای جانبی که برای سازگاری با شبکه اصلی کاردانو طراحی شدهاند. این باعث افزایش ظرفیت شبکه اصلی می شود و بر امنیت آن تأثیری نخواهد گذاشت.
توسعه دهندگان Cardano می خواهند اهداف بیشتری را برای دستیابی به این دوره اضافه کنند، اما عملکرد شبکه تمام چیزی است که تاکنون می دانیم.
ولتر (حکومت)
در اینجا نوعی جاه طلبی دموکراسی به وجود می آید. سازوکارهای رای گیری و خزانه داری وعده داده میدهند که آزاد شوید. این به سهامداران کمک میکند تا انتخاب کنند کل پروژه کجا خواهد رفت. آنها میگویند که تا پایان دوره ولتر، شما و سایر اعضای جامعه کاردانو تنها در مورد آینده کوین تصمیم خواهید گرفت.
رای گیری بر اساس مقدار کوینهایی است که شما شرط بندی میکنید. روش دقیق و لیست موضوعاتی که میتوانید به آنها رای دهید هنوز اعلام نشده است.
جمع بندی
Cardano یکی از بزرگترین ارزهای دیجیتال از نظر ارزش بازار است. دقیقا مانند سایر بلاک چینها، کاردانو نیز توکن بومی خود، ADA، را دارد.
این رمزارز طراحی شده است تا یک پلتفرم بلاک چین انعطافپذیر، پایدار و مقیاسپذیر برای اجرای قراردادهای هوشمند باشد – که امکان توسعه طیف گستردهای از برنامههای مالی غیرمتمرکز، توکنهای رمزنگاری جدید، بازیها و موارد دیگر را فراهم میکند. کاردانو طراحی شده است تا تکامل نسل بعدی ایده اتریوم برای پروژههای مختلف با قرارداد هوشمند باشد.
هرچند کاردانو طبق Roadmap و برنامههایش پیش میرود اما، روند این رمزارز نسبت به سایر ارزهای دیجیتال کند است و این مسئله باعث دلسردی جامعه رمزارزها به کاردانو شده است.