Trade چیست و Trader به چه کسی گفته میشود؟
امروزه بحث سرمایه گذاری بسیار داغ وپرهیجان است، سرمایه گذاری در بورس، فارکس و ارزهای دیجیتال که از پرطرفدارترین بازار های مالی سرمایه گذاری است. فعالیت در این حوزهها در وهله اول نیازمند داشتن سطح کافی دانش است، علاوه برآن اصطلاحاتی نیز وجود دارند که دانستن آنها برای فعالان این حوزه ضروری است. به عنوان مثال اصطلاحاتی مانند ترید و تریدر.
ترید چیست؟
ترید یا معامله یکی از مفاهیم اصلی اقتصادی است که به معنی تجارت یا داد و ستد است. که در بازار های مالی ازجمله فارکس، بورس و ارز های دیجیتال کاربرد زیادی دارد.
در واقع ترید در بازار های مالی به معنی خرید، فروش یا تبادل ارزهای دیجیتال، واحد های پولی، سهام شرکت های مختلف و…در مدت زمان مشخص است که هدف آن کسب سود است. از این رو ترید در بازارهای مالی به عنوان یک شغل شناخته میشود و به افرادی که در این بازارها، اقدام به خرید و فروش و معامله میکنند تریدر گفته میشود.
تریدر کیست و چه کاری انجام میدهد؟
تریدر وضعیت بازار های موجود را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد و با تکیه بر اطلاعات خود اقدام به ترید یا معامله میکند. تریدر ممکن است از طرف خود یا به نمایندگی از یک شخص یا شرکت دیگر در این بازارهای مالی فعالیت کند. اگر تریدر برای یک شرکت ترید انجام دهد که در قبال معاملاتی که انجام میدهد دستمزد میگیرد و اگر برای خود ترید کند از فعالیت بر روی سرمایه خود سود دریافت میکند.
برای ترید کردن نیازمند ابزار هایی هستیم منظور از ابزار روش های مفیدی است که با استفاده از آنها بتوانیم موقعیت های مناسب معاملاتی را پیدا کنیم، دو ابزار عمده که برای این منظور استفاده میشوند تحلیل بنیادی (Fundamental Analysis) و تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) هستند.
تحلیل بنیادی
تحلیل بنیادی اولین ابزار تریدر برای ورود به معاملات است. در تحلیل بنیادی هدف، یافتن پارامترهای تاثیرگذار بر روی یک بازار و بررسی آنها است. بنابراین برای انجام تحلیل بنیادی نیاز به آشنایی با مفاهیم پایهای آن بازار داریم. تحلیل بنیادی کار پیچیدهای است و به دانش و اطلاعات زیادی نیاز دارد.
ویژگی مثبت تحلیل بنیادی این است که با یکبار انجام تحلیل تا مدت طولانی نیاز به بررسی وضعیت بازار در آن نیست. نقطه ضعف این روش سختی آن و متغیر بودن آن در بازارهای مختلف است.
تحلیل تکنیکال
در تحلیل تکنیکال فرض بر این است که اثر تمام اتفاقات بنیادی بر روی قیمت، لحاظ شده و درنمودار قیمت قابل مشاهده است. بنابراین اگر بتوان از روی نمودار قیمت برای آینده آن برنامهریزی کرد دیگر نیازی به انجام تحلیل بنیادی نیست. مزیت مهم تحلیل تکنیکال این است که اساس آن برای تمام بازارهای مالی یکسان است و شما با یادگیری آن میتوانید به تحلیل داراییها در بازارهای مختلف بپردازید.
تحلیل تکنیکال یا تحلیل بنیادی کدام مناسب است؟
برای پاسخ به این سوال باید به سه موضوع توجه داشت
- سطح دانش و سواد
- نوع ترید و استراتزی معاملاتی
- ویژگی های شخصیتی
برای استفاده از تحلیل بنیادی در معاملات، حتما باید بازاری را برای ترید انتخاب کنید که دانش و سواد کافی برای تحلیل پارامترهای تاثیرگذار بر آن را دارید. علاوه بر این، برای بهره بردن از تحلیل بنیادی، نوع ترید شما باید بلندمدتی باشد تا بتوانید تمام پارامترهای تاثیرگذار را بررسی کنید. از آنجایی که در تحلیل بنیادی نیاز به زمان و انرژی زیاد است، باید شخصیت شما به گونهای باشد که بتوانید دقت و تمرکز بالایی صرف تحلیل کنید.
برای استفاده از تحلیل تکنیکال در معاملات، به آشنایی نسبی با ابزارهای تحلیل تکنیکال و تسلط کامل به برخی از آنها نیاز دارید. یادگیری تحلیل تکنیکال بسیار راحتتر از تحلیل بنیادی است. با توجه به اینکه تحلیل تکنیکال در تمام بازارها کاربرد دارد، نیاز نیست شما محدود به یک بازار شوید. در تحلیل تکنیکال شما میتوانید انواع ترید را برای فعالیت خود انتخاب کنید که البته این انتخاب با توجه به ابزار معاملاتی و شخصیت شما تعیین میشود. برای موفقیت در تحلیل تکنیکال نیاز است که افراد تسلط کافی بر روی شخصیت خود داشته باشند و هیجانات خود را کنترل کنند.
انواع ترید
- دی ترید
- سوینگ ترید
- ترید روند (موقعیت)
- اسکالپ ترید
دی ترید (ترید روزانه)
از معروفترین روشهای معامله فعال در بازارهای مالی میتوان به ترید روزانه اشاره کرد. ترید روزانه، شامل ورود و خروج به یک موقعیت معاملاتی در همان روز (به گونه ای که در پایان روز هیچ معامله بازی نخواهند داشت) است. بنابراین در این روش، تریدرها به دنبال کسب سود از تغییرات قیمتی در یک روز هستند.
سوینگ ترید
یک استراتژی معاملاتی بلندمدتی است که شامل نگهداری موقعیتهای معاملاتی، بیش از یک روز است. در این روش، معاملات میتوانند به مدت چند هفته تا نهایتا یک ماه باز باقی بمانند.
سوینگ ترید مناسبترین و راحتترین استراتژی معاملاتی برای مبتدیان به حساب میآید. مزیت مهم سوینگ ترید نسبت به ترید روزانه این است که برای به نتیجه رسیدن معامله زمان زیادی نیاز است. بنابراین پیگیری روند ترید در آن، کار به نسبت راحتتری است. در این حالت، تریدرها زمان کافی برای واکنش نسبت به نوسانات بازار را دارند و میتوانند با عقلانیت بیشتری تصمیمگیری کنند.
ترید روند (موقعیت)
در این نوع ترید، معاملات برای مدت طولانی معمولا حدود چند ماه باز میمانند. همانطور که از نام این روش معلوم است، معاملهگران روند سعی میکنند سودهای خود را با ترید در راستای روندها به دست آورند. این تریدرها در روند صعودی وارد معامله خرید (Long) و در روند نزولی وارد معامله فروش (Short) میشوند.
اسکالپ ترید
یکی از سریعترین استراتژیهای معاملاتی به شمار میآید. اسکالپرها به دنبال کسب سود از روندهای بلندمدتی بازار نیستند. این استراتژی به دنبال کسب سودهای کوچک اما مکرر از بازار است. اسکالپ تریدرها معاملات خود را به مدت طولانی باز نگه نمیدارند و برای آنها ورود به معامله و خروج از آن ممکن است در چند ثانیه انجام شود. به همین دلیل به ترید اسکالپ «معامله با فرکانس بالا» (High Frequency Trading | HFT) گفته میشود.
مزایای ترید
- امکان معامله در زمان و مکانهای مختلف
- امکان شروع با سرمایه پایین
- بدون نیاز به مدرک تحصیلی خاص
- بدون نیاز به تجهیزات پر هزینه
- پتانسیل بالای کسب سود (چند ده تا چند صد درصدی)
- امکان کسب سود دلاری
- امکان ترید و کسب سود در کوتاهمدت و بلندمدت
- تنوع زیاد بازار و داراییها برای ترید
- باعث بوجودآمدن استقلال شغلی وفکری برای تریدر میشود
معایب ترید
- فشار روانی حاصل از نوسانات بازار
- آسیبهای ناشی از کار طولانی مدت با کامپیوتر
- امکان ضرر و زیانهای بزرگ که البته قابل جلوگیری است.
- نیاز به دانش تحلیل تکنیکال یا بنیادی
- نیاز به برنامهریزی و نظم و پیگیری مداوم
- نیاز به آموزش و یادگیری مستمر
اشتباهاتی که اغلب تریدرها انجام میدهند
- ریسک بیش از اندازه
در دنیای ترید نباید روی سرمایه گذاری ریسک کرد چرا که با از دست دادن آن موجب ایجاد مشکل میشود.
- هیجانی عمل کردن
- تریدرها همیشه دچار مشکل با دوحس میشوند
طمع: باعث میشود خیلی زود وارد یک معامله شده یا دیر از آن خارج شود.
ترس: زودتر از زمان ممکن از معامله خارج میشوند.
- نگهداشتن سرمایه در یک صرافی
پولی که قصد ندارید با آن معامله کنید در صرافی نگه ندارید چرا که احتمال هک و از دسترس خارج شدن صرافی وجود دارد.
- تکرار کردن یک اشتباه
تریدرهاباید از تجربیات خود در معاملات قبلی که داشتند استفاده کنند.
- هدف خود را مشخص کند و زمان ورود وخروج خود را بداند. (حد سود و حد ضرر معین کند)
۱۰ اصل مهم که در تریدکردن توجه به آن ضروری است
- شناخت بازار
- برنامه ریزی کرده و با برنامه جلو بروید
- تمرین مداوم (یک اصل مهم)
- تعیین ضرب العجل
- پیش بینی وضعیت آینده بازار
- انتخاب درست طرف مقابل برای ترید
- شناخت محدودیتهای خود
- از احساساتی عمل کردن دوری کنید
- پیشروی آهسته اما پیوسته
- کنجکاو باشید (اطلاعات خود را بروز کنید)
درنهایت ترید فعالیتی است که در حوزههای مالی مختلف مانند بورس اوراق بهادر، بازار سهام، بازار ارزهای فیات و بازار ارزهای دیجیتال انجام میشود و باعث میشود بدون توجه به محدودیت زمانی و مکانی به کسب درآمد پرداخت.